Višňové víno
Višňové víno patrí nepochybne medzi najlepšie nápoje. Najmä
tmavé višne sú veľmi vhodnou surovinou na výrobu dezertného vína,
ktoré vyniká krásnou farbou, jemnou korenistou chuťou a vôňou,
pripomínajúcou portské víno. Vo Švajčiarsku a Tirolsku višňami
prifarbujú hroznové vína.
Višňové víno I.
Višne sa umyjú, odstopkujú a pomelú sa tak, aby sa rozdrvila
aj časť kôstok, ktoré dodajú vínu príjemnú, horkastú mandľovú
chuť a vôňu. Zmes necháme dva dni nakvasiť, aby sa mandľová
chuť a aróma z ovocia dôkladne vylúhovala. Dôležité je
nenakvasovať veľmi dlho, aby sa látky, ktoré sa nachádzajú v kôstkach,
nevylúhovali vo väčšom množstve, pretože sú škodlivé
zdraviu. Z višní odstránime stopky, lebo dodávajú vínu nepríjemnú
zvieravú trávovú príchuť. Po nakvasení zmes prelisujeme a šťavu
upravíme. Na 1 l prelisovanej a upravenej šťavy pridáme 1/2 l
vody a na 1 l zriedenej šťavy pridáme 25 až 30 dg cukru. Množstvo
cukru závisí od toho, či chceme získať stolové alebo dezertné
víno. Po stočení z kvasníc možno víno ešte podľa chuti
pricukriť (5 dg cukru na 1 l vína). Šťavu zakvasíme ako pri čerešňovom
víne.
Višňové víno II.
Na 10 l získanej šťavy pridáme 10 l vody a 2 až 4 kg cukru.
Zákvas, kvasenie a stočenie je podobné ako pri predošlom víne.
Višňové víno III. (tirolský spôsob)
Dobre vyzreté višne rozmiagame, ale nemelieme, aby sme
nerozdrvili kôstky a necháme ich v zakrytej kadi dva dni nakvasiť,
potom ich prelisujeme cez pevné vrece. Na 10 l šťavy pridáme 10
l vody a v zmiešanine rozpustíme 2,5 kg cukru. Asi o 6 týždňov
po vykvasení víno stočíme z kvasníc a na každých 10 l vína
prilejeme 1/2 l čistého liehu alebo 1 l vodky, prípadne čo je ešte
lepšie, koňaku alebo vínovice. V máji budúceho roku je víno
na-
toľko vyzreté, že ho možno stočiť do fliaš. Čím dlhšie leží
víno vo fľašiach, tým je jemnejšie.
|