Becherovka - domáca
1 l liehu asi 50%, 3 polievkové lyžice čaju STOMARAN - lekáreň,
3 polievkové lyžice kr.cukru, 1 bal. vanilkového cukru, 5 klinčekov,
2 cm celej škorice, destilovanú vodu na zriedenie na požadovanú
silu (2 - 3 dcl, ja riedim do1,5 l objemu).
Necháme 2 - 3 dni vylúhovať a scedíme - dobrú chuť!
Becherovka - lekárnicka
Tinktúra amara 2,0g, tinkúra gentianae 0,5g, tinktúra chinae
0,5g, tinktúra aromatika 2,0g, tinktúra aurantii 2,0g, tinktúra
absintii 2,0g, lieh 85% - 380g, kryštálový cukor 95g, tinktúra
benzoe - 3 kvapky, voda do 1000 ml.
Bylinný likér
Suroviny: 2,5 l jabĺčkovice, 300 g cukru, 2 balíčky vanilkového
cukru, 1/4 balenia anízu, 10 zrniek fenikla, 7 cm škorice, 7 klinčekov,
1/2 lyžice zemežlče, 1 lyžica mäty, 1 lyžica medovky, 1 lyžica
archangeliky, 1/2 lyžice puškvorca.
Všetky suroviny dáme do fľaše a necháme lúhovať asi 30 dní.
Občas premiešame. Asi 2 dni pred scedením pridať 1/2 lyžice
paliny. Nakoniec likér zriedime asi na 40 % a scedíme.
Bylinný likér II
1 gr. palina pravá - vňať, 2 gr. zemežlč /hlístnik/ - vňať,
4 gr. medovka lekárska - vňať,
4 gr. mäta pieporná - vňať, 2 gr. puškvorec - koreň, 4 gr.
archangelika lekárska - koreň,
1 káv. lyžička rasce, 1/2 káv. lyžičky klinčekov, 2-3 cm škoricovej
kôry, 1 balíček vanilkového cukru, 25-35 dkg kryštálového
cukru (podľa chuti aj 40 dkg)
Navážené byliny a prísady nasypať do 4 litrového pohára.
Zaliať 2 litrami 40-50% alkoholu (lieh, vodka, kalvádos). Nechať vylúhovať
min. týždeň dva. Potom precediť cez husté sito (gázu). Nechať
uležať - vyčistiť týždeň, dva. Stiahnuť z kalov a naplniť
do fliaš. Podľa potreby možno zriediť destilovanou vodou na cca
35 %.
Cinzano
1. Pol kg ryže umyjeme v studenej vode, vsypeme do fľaše s objemom 5l a posypeme
kvasnicami. Pridáme kôru z 1 citróna a 1 citrón pokrájaný na mesiačiky. Ďalej 4ks nového
korenia, 4ks klinčekov, 1 celý muškátový orech, štipku malého zázvoru, tymiánu, mletej škorice,
paliny a muškátového kvetu.
2. Prevaríme 3,5l vody do ktorej pridáme 1,5 kg cukru a vlažným roztokom pripravenú zmes
zalejeme. Fľašu uzavrieme kvasným uzáverom.
3. Všetko necháme 6 týždňov kvasiť, potom hadičkou stočíme do fliaš a necháme ešte asi 10 dní
dozrieť. Ak víno nieje číre je vhodne ho prefiltrovať cez filtračný papier. Skladujeme v
chladnom a tmavom priestore.
Čokoládový koňak
Suroviny: 5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 5 dl mlieka, 2
Pl kakaa, 2 balíčky vanilkového cukru, 5 dl rumu.
Žĺtky vymiešame s cukrom, za stáleho miešania pridáme
kakao, mlieko, vanilkový cukor. Vo vodnom kúpeli privedieme do
varu. Do vychladnutého pridáme rum, dobre zamiešame a dáme do
fliaš.
Griotka
1 kg višní, 1/2 l - Rumu, 1/2 l - Vodky (alebo domácej bielej
pálenky), 1 l - červeného vína, 1kg kryštálového cukru, 3cm
celej škorice, 2 plátky citróna
Všetko dáme spolu do skleneného 4 l pohára, občas premiešame,
necháme 4 týždne lúhovať.
Kakaový likér
Suroviny: 50 Dg kryštálového cukru, 100 g kakaa, 0,5 l čierneho
piva, 1 vanilkový cukor, 3 dl vodky, trošku rumu
Cukor, kakao, pivo a van. cukor vymiešame a necháme prejsť
varom. Odstavíme a pridáme 3 dl vodky a trošku rumu. Vymiešame a
nalejeme do fliaš.
Mätový likér
Suroviny: Alkohol (80%) 350 ml, mäta pieporná 10 g, hrebíček
3 ks, voda 650 ml, cukor 0,5 kg.
Alkohol zriedime 150 ml vody a do vzniknutej tekutiny pridáme 10
g mäty a 3 hrebíčky. Zmes macerujeme (lúhujeme) 3 dni na
chladnom a tmavom mieste. Potom zmes prefiltrujeme cez filtračný
papier (príp. vata) a pridáme sirup zhotovený z 500 g cukru a 0,5
l vody. Hotový likér necháme vyzrieť a po 1 mesiaci konzumujeme.
Takto pripravíme asi 1 l likéru.
Medovina I
Suroviny (na 10 l): 3000g medu, 7 l vody, 0,6 g suchej
kvasnej kultúry, 4 g stredného fosforečnanu amónneho (alebo 3,2
g živnej soli), 6 g celej škorice, 5 g voňavých klinčekov, 1 g
anízu, 2 g kardamonu, 10 g kyseliny citrónovej, 1 pomaranč.
2 - 3 dni pred naložením hlavného kvasu si pripravíme zákvas
z medovinovej kvasnej kultúry ( Medová kvasná kultúra -
120 g medu rozpustíme v 1 l vody a v smaltovanej nádobe pol
hodinu mierne povaríme, penu zberáme. Po vychladnutí na 25 °C
pridáme kvasinky a nádobu umiestnime v miestnosti s teplotou 20 -
22 °C na 2 - 3 dni. ) . Med varíme v 3 litroch vody za
stáleho odpeňovania asi 1,5 hodiny. Vyparenú tekutinu dolejeme do
pôvodného množstva. Pred varením med vo vode dobre rozmiešame.
Medový roztok ochladíme do 25 °C a vlejeme do kvasnej nádoby,
prilejeme zákvas, kyselinu citrónovú, stredný fosforečnan amónny
(živnú soľ) a zvyšnú vodu do 8/10 objemu kvasnej nádoby.
Medzitým si pripravíme (ušijeme) malé plátenné vrecúško, do
ktorého dáme pomaranč pokrájaný na úzke plátky a zbavený
jadier a ostatné koreniny. Niť vrecúška zachytíme kvasnou zátkou
tak, aby nepadlo do kvasného roztoku. Asi po 10 dňoch búrlivého
kvasenia vrecúško vyberieme, nádobu dolejeme prevarenou a
ochladenou vodou, definitívne uzavrieme a necháme kvasiť.
Medovina II
Suroviny (na 10 l ): 2500 g medu, 7,2 l vody, 0,6 g medovej
kvasnej kultúry, 3,3 g stredného fosforečnanu draselného (alebo
3,2 g živnej soli), 4 g kyseliny vínnej, 5 g celej škorice, 3
citróny, 1,5 g voňavých klinčekov, trochu muškátového orecha,
5 g koriandru.
Zákvas si pripravíme 2 - 3 dni vopred. Med prevaríme v 3 l
vody a odpeníme. V ostatnej vode varíme koreninové prísady asi
1/4 hodiny, necháme vychladnúť, precedíme a vlejeme do kvasnej nádoby,
pridáme fosforečnan amónny, kyselinu vínnu a ochladený ( na 25
°C) medový roztok. Dobre rozmiešame, prípadne ešte dolejeme do
kvasnej nádoby vodu do 8/10 jej obsahu. Uzavrieme kvasnou zátkou,
postavíme na miesto s teplotou 20 - 22 °C a necháme vykvasiť.
Orechový likér
Suroviny: 35 ks orechov so zeleným oplodím, 1 l liehu, 2,5 dl
liehu, 5 hrebíčkov, celá škorica(5 cm), kôra zo 1/4 pomaranča,
500 g kryštálového cukru, 5 dl vody.
Orechy pokrájame, namočíme na 24 hodín do vody. Vodu zlejeme
a orechy vo veľkom pohári zalejeme 1 l liehu. Necháme stáť 30
dní. Lieh zlejeme a odložíme. Cukor, hrebíčky, škoricu,
pomarančovú kôru prevaríme s vodou, prilejeme 2,5 dl liehu a
zalejeme orechy. Necháme stáť 14 dní na slnečnom mieste. Potom
prilejeme odložený lieh, zmiešame, necháme postáť 1-2 dni. Cez
gázu prelejeme do fliaš a odložíme.
Orechovka
20 ks zelených orechov, 250 g cukru, 50 g puškvorca, 50 g
pomarančovej kôry, kúsok škorice, 1 l vodky.
Orechy nakrájame na štvrťky, vložíme do vodky, pridáme
cukor, puškvorec, pomarančovú kôru, škoricu. Fľašu uzatvoríme
a necháme 14 dní stáť na slnku, potom precedíme, prelejeme do fľaší
a necháme ešte odležať.
Vaječný koňak
Suroviny: 5 žĺtkov, 5 Pl práškového cukru, 2 balíčky
vanilkového cukru, 2 dl mlieka, 0,5 plechovky sladeného
kondenzovaného mlieka (Salko), 5 dl rumu.
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme Salko, zriedime prevareným
mliekom, ktoré postupne pridávame a za stáleho miešania pridáme
rum.
Vaječný likér
Suroviny: 0,5 litra mlieka, 5 žĺtkov, 1/2 struku vanilky, 1/2
kg cukru, 0,5 litra rumu alebo iného alkoholu.
Mlieko ohrejeme, za stáleho miešania pridáme žĺtky, vanilku
a cukor. Zahrievame a dôkladne miešame, až zmes zhustne. Potom
necháme vychladnúť a opatrne vmiešame alkohol. Dobre premiešame,
plníme do fliaš a necháme niekoľko dní stáť.
Vaječný likér II
Suroviny: 0,5 litra mlieka, 1/4 kg cukru, 2 balíčky vanilkového
cukru, 6 žĺtkov, 0,5 litra liehu.
Mlieko s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom pomaly miešame a
zahrievame až k bodu varu. Potom odstavíme z ohňa, necháme
mierne schladnúť a za stáleho miešania prilievame po kvapkách
lieh.
Vaječný likér III
Suroviny: 1 liter mlieka, 500 g cukru, 1 vanilkový struk, 6 - 8
žĺtkov, 0,5 litra konzumného liehu.
Mlieko varíme s vanilkou a cukrom. Po vychladnutí vanilkový
struk vytiahneme, do mlieka zašľaháme žĺtky a zmes premiešame
s liehom. Dobre uzavretých fľašiach uskladňujeme v chlade.
Vaječný koňak so smotanou
Suroviny: 5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový
cukor, 12 l šľahačkovej smotany, 1/4 - 1/2 l rumu.
Žĺtky vymiešame s cukrom, zriedime trochou smotany. Zvyšok
smotany uvaríme s vanilkovým cukrom. K horúcej smotane prilejeme
žĺtky a zmes šľaháme až sa takmer varí. Odložíme a miešame
do vychladnutia. Primiešame rum, precedíme do fliaš a odložíme.
Vaječný likér ako liek
Suroviny. 10 vajec, 10 citrónov, 250 g práškového cukru, 0,5
l destilátu.
Vajcia dobre umyjeme, osušíme a zalejeme šťavou z citrónov.
Necháme stáť 3-4 dni, potom vajcia otočíme a znova stáť ešte
3 dni. Škrupina sa rozpustí, vápno klesne na dno nádoby a vajcia
zostanú len v blane. Blanu opatrne odstránime alebo vajcia
vyberieme a cez cedník žĺtok i bielok precedíme k vápnu. Pridáme
cukor, dôkladne premiešame a pridáme liehovinu. Necháme stáť
do druhého dňa za občasného premiešania, až sa cukor rozpustí.
Likér zlejeme do fliaš, uzavrieme a odložíme na tmavé chladné
miesto.
Višňový likér
Suroviny: 2 kg višní, 1,6 kg kryštálového cukru, 5 ks klinčekov,
2 rozpolené zelené orechy, 1 struk vanilky, 1 väčší kúsok škoricovej
kôry, kúsok puškvorcového koreňa, 1 l rumu, 0,5 litra liehu.
Umyté a neodkôstkované višne zmiešame s cukrom, korením,
orechmi a puškvorcom v štvorlitrovej flaši a postavíme na teplé
miesto. Necháme stáť 6 týždňov. Denne premiešame. Po 6 týždňoch
uvolnenú šťavu scedíme a zmiešame sa alkoholom, stočíme do
fliaš, dobre uzavrieme a uložíme na chladnom mieste. Čím
je likér starší, tým je chutnejší. Presladené višne nevyhodíme,
ale zalejeme ich rumom a uložíme ich v pohári na chladnom mieste.
Použijeme ich do koláčov a podobne.
|