Ako vzduchotesne uzatvoriť demižón?
V minulosti sa na utesnenie kvasnej rúrky používal vosk, ktorý sa
kvapkal zo sviečky. Bolo to dosť obtiažne, a preto sa mnohokrát stalo, že
demižón nebol dobre uzatvorený a tým sa znehodnotilo víno. Lepšie je
kvasné zátky utesňovať plastelínou. Plastelínu dobre zohrejeme v
dlaniach, aby bola tvárna a potom utesníme zátku.
Čím nahradiť kvasnú zátku?
Ak nemáme sklenenú kvasnú zátku, môžeme improvizovať a použiť napríklad
zahnutú medenú, alebo plastovú rúrku, prípadne gumovú hadičku, ktorú
namočíme do pohára s vodou. Hadičky aj rúrky musia byť stále ponorené vo vode. Sklenené kvasné zátky je vhodné používať do objemu demižóna
20 l . Na väčšie demižóny je lepšie použiť plastovú, alebo medenú rúrku
väčšieho priemeru, aby sa tak zabezpečil rýchlejší odvod kysličníka
uhličitého.
Ako vyčistiť špinavý demižón?
Špinavý demižón vyčistíme jednoducho takto: demižón opláchneme
čistou
vodou, nasypeme doň za hrsť jačmeňa a s demižónom krúžime a hrkáme
tak, aby sa jačmeň otieral o steny demižóna. Musíme dať pozor, aby sme
demižón nerozbili. Prípadne ak nemáme poruke jačmeň môžeme použiť
piesok. Ak sa vám zdá že v demižóne je vodný kameň použite na jeho
odstránenie kyselinu chlorovodíkovú. Po jej použití demižón dôkladne
umyte. Je dobré po stočení vína demižón umyť a hrdlo niečím zakryť,
aby sa doň neprášilo. Tým si ušetríte mnoho zbytočnej práce.
|