Postup výroby domácich vín
Vína môžeme pripravovať z každého druhu záhradného i lesného
ovocia. Je dobré, keď ich zakvasujeme vínnymi kvasinkami s použitím živnej
soli (dostať ich v drogériách). Kvasinky pripravíme dva dni vopred, a to
tak, že ich dáme do malej čistej fľaštičky s vlažným cukrovým
roztokom zapchatej vatou na teplom mieste rozmnožiť. Takto zistíme, či sú
ešte živé. Stačí, keď pri zatrepaní fľaštičkou vystupujú bublinky.
Živnú soľ a kvasinky (tie spravidla na druhý deň) pridávame do hotového
muštu v demižónoch pripraveného pretlačením mäkkého ovocia (maliny, černice,
ríbezle, jablká, hrozno...), ku ktorému sme pridali príslušné množstvo
cukrového roztoku, alebo do cukrového roztoku, ktorým sme zaliali tvrdé
ovocie (šípky, trnky...)
Cukor do vína pridávame kryštálový, ktorý najprv úplne rozpustíme
vo vode. Najlepšie je, keď roztok trošku zohrejeme, aby sa cukor rýchlejšie
rozpustil. Nerozpustený cukor by sa v kyslom prostredí ťažšie rozpúšťal.
Zo zdravotného hľadiska nemožno mať k domácim vínam zásadné námietky.
Netreba však zabúdať, že ide o alkoholické nápoje, ktoré pravdaže nesmú
požívať deti ani ľudia, ktorým lekár zakázal akékoľvek alkoholické nápoje.
Pri kvasení vín vzniká nebezpečný kysličník uhličitý!!!
Pretože kysličník uhličitý je ťažší ako vzduch , klesá dolu k
podlahe a pri vyššej koncentrácii môže spôsobiť smrť udusením. Preto
je potrebné miesta, kde kvasia vína pravidelne vetrať.
|