Morušové víno
Zrelé moruše rozmiagame a necháme 48 hodín kvasiť. Klobúk,
ktorý sa pritom tvorí, občas ponoríme, aby hmota nezoctovatela.
Nakvasenú hmotu vylisujeme cez plátenné vrecko, výlisky vylúhujeme
vodou a lisujeme druhy raz. Rozoznávame dvojaké moruše:
- sladké moruše (vysádzané obvykle pri cestách);
- kyslé moruše (vysádzané vo vinohradoch).
Tieto moruše sa vyskytujú zriedka. Spracovanie týchto moruší
na víno sa líši, čoho príčinou je ich rozličné chemické zloženie.
Víno z kyslých moruší
Na 1 l šťavy pridáme 3 l vody (po vylúhovaní výliskov), 15
g kyseliny vínnej, 4 g tanínu, 2 kg cukru. Mušt zakvasíme čistou
kultúrou kvasiniek.
|