Morušové víno

Zrelé moruše rozmiagame a necháme 48 hodín kvasiť. Klobúk, ktorý sa pritom tvorí, občas ponoríme, aby hmota nezoctovatela. Nakvasenú hmotu vylisujeme cez plátenné vrecko, výlisky vylúhujeme vodou a lisujeme druhy raz. Rozoznávame dvojaké moruše:

- sladké moruše (vysádzané obvykle pri cestách);
- kyslé moruše (vysádzané vo vinohradoch).

Tieto moruše sa vyskytujú zriedka. Spracovanie týchto moruší na víno sa líši, čoho príčinou je ich rozličné chemické zloženie.

Víno z kyslých moruší

Na 1 l šťavy pridáme 3 l vody (po vylúhovaní výliskov), 15 g kyseliny vínnej, 4 g tanínu, 2 kg cukru. Mušt zakvasíme čistou kultúrou kvasiniek.


webmaster & design