Jahodové víno

Dobré jahodové víno môžeme vyrobiť z lesných jahôd a niektorých záhradných sort Senga-sengana. Z väčšiny záhradných jahôd nedostane víno žiadúcu príjemnú jahodovú arómu. Okrem toho sú jahodové vína zaujímavé tým, že si príjemnú vôňu udržia, len pokiaľ sú mladé, časom jahodovú arómu úplne stratia. Na víno možno používať len zdravé, zrelé, ale čisté a nenahnité plody; zo záhradných jahôd sú najlepšie čerstvo obraté jahody. Jahodové víno je veľmi náchylné na hnednutie, ktoré sa objaví najmä vtedy, keď robíme víno z nahnitých jahôd. Jahody treba umývať opatrne, aby nestratili veľa vzácnej šťavy. Zloženie jahôd dovoľuje pripraviť z nich len víno s vysokým obsahom alkoholu alebo dezertné víno s nadbytkom cukru. Dezertné vína sú najtrvalejšie. Najčastejšie si až udržia primeranú arómu a chuť.

Dezertné jahodové víno

Pri výrobe dezertného vína k vylisovanej šťave obyčajne vodu nepridávame. šťavu riedime len vtedy, keď je ovocia menej a chceme získať viac vína; riedené víno má však slabšiu chuť a vôňu. Ak pridáme vodu, je dobre naliať ju najprv na výlisky, a to najviac 3 1 vody na 10 1 šťavy, ktorú sme získali prvým lisovaním. Šťavu z obidvoch lisovaní zlejeme a na každý liter pridáme 25 až 35 dg cukru a 3 g kyseliny citrónovej. Ak mušt neriedime, uvedené množstvo cukru pridáme na 1 l čistej šťavy. Zakvasíme len čistou kultúrou kvasiniek. Po stočení z kvasníc mladé víno pricukríme (5 až 10 dg cukru na 1 l vína).

Dezertné aromatické jahodové víno

Na 10 kg jahôd nasypeme 4 kg cukru, rozmiagame a pridáme 2,5 l vody, 20 g kyseliny citrónovej', 2 g minerálnych živných solí a čisté kvasinky. Zmes necháme týždeň kvasiť a potom ju vylisujeme. Vylisovanú šťavu necháme dôkladne prekvasiť, po vyčistení ju hneď stočíme z kvasníc a po ustálení ju stočíme do fliaš.

Dezertné jahodové víno (samotok)

Odvážené množstvo jahôd nasypeme do sklenej nádoby, zasypeme rovnakým množstvom cukru a necháme v nádobe tak dlho, kým sa všetok cukor nerozpustí na sirup. Zmiešaninu precedíme cez plachtičku, ktorú najprv vymáčame v roztoku kyseliny citrónovej alebo vínnej. Čistý sirup rozriedime rovnakým množstvom vody, okyslíme 10 g kyseliny na 1 l šťavy a zakvasíme čistou kultúrou kvasiniek.

Jahodové víno

Pripravuje sa z veľmi rozriedenej šťavy (pri nedostatku ovocia). Rozmiagame 6 kg jahôd a po 24 h ich vylisujeme. Výlisky vylúhujeme vodou a znovu vylisujeme. Šťavy z obidvoch lisovaní zlejeme, rozpustíme 2,5 kg cukru a doplníme vodou na 10 l, pridáme 20 g kyseliny citrónovej, 3 g fosforečnanu amónneho a zakvasíme čistou kultúrou kvasiniek.


webmaster & design