Jablkové víno
Najlepšie ovocie na výrobu vína, ktoré je chuťovo najbližšie
hroznu, sú rozhodne jablká. Jablkové víno je najľahšie víno
zo všetkých ovocných vín. Na mušt sú veľmi vhodné všetky
odrody s pevnou dužinou. Jablkový mušt i vykvasené víno sú veľmi
náchylné na hnednutie. Víno znehodnotením nenadobudne len zmenenú
farbu, ale získa aj chybnú horkú chuť, ako po varení. Uvedené
chyby môže nadobudnúť jablkové víno aj silným vzdušnením.
Preto pri príprave muštu a pri ostatnej manipulácii postupujeme
čo najrýchlejšie, aby mal vzduch k muštu a k vínu čo najmenší
prístup. Jablkový mušt netreba riediť. Riediť ho možno len
vtedy, keď sme víno robili z veľmi nezrelých jabĺk.
Z jabĺk pripravujeme obyčajne len ľahšie stolové vína; výroba
jablkových dezertných vín nie je rozšírená. Víno možno
pripraviť aj bez pricukrenia, ale takéto víno je veľmi slabé a
ľahko sa kazí. Pri jeho výrobe a ošetrovaní sa vyžaduje veľká
opatrnosť.
Lepšie víno z jabĺk možno získať len pricukrením muštu.
Cukor pridávame podľa toho, či chceme vyrobiť slabšie alebo
silnejšie víno, v množstve 1 až 1,5 kg na 10 l muštu. Dezertné
víno vyrobíme z kyslejšieho muštu pricukrením (2 kg cukru na 10
l muštu). Počas kvasenia môžeme pridať ešte 1/2 kg cukru.
Mušt treba čo najrýchlejšie zakvasiť. Po vykvasení vína nádobu
hneď dolejeme a po vyčistení víno podľa možnosti čo najskôr
stočíme z kvasníc do veľmi zasírených nádob. Druhý raz stáčame
vo februári alebo marci. Pri samovoľnom čistení možno víno asi
po roku stočiť do fliaš. Silnejšie jablkové víno je veľmi
vhodné na prípravu korenených vín (vermutov). Výrazné jablkové
víno možno pripraviť aj pridaním hruškového alebo oskorušového
muštu.
|