Hruškové víno

Aj hrušky sú veľmi dobré na výrobu vína, ale potrebujú úpravu. Zo samotných ušľachtilých hrušiek sa robiť víno neodporúča, lebo majú málo kyselín a trieslovín. Mušt z nich sa ťažko rozkváša, víno je prázdne, má fádnu - nevýraznú chuť. Mušt zo sladkých hrušiek je najlepšie zmiešať s muštom kyslých jabĺk (2 l hruškového a 1 l jablkového muštu), alebo treba pridať menšie množstvo muštu z trniek, jarabín a pod. Zmiešané víno je chutnejšie a ľahšie sa čistí. Inak možno použiť na víno aj tvrdé menejcenné hrušky, len mušt treba trochu viac pricukriť. Hruškový mušt neriedime vodou. Počas hlavného kvasenia pricukríme ho tak, aby po kvasení obsahovalo víno aspoň 12 % liehu. Po vykvasení treba víno čo najskôr stočiť z kvasníc, aby sa obmedzilo biologické odbúravanie kyselín. Dôležité je aj rýchle spracovanie ovocia.
Manipulácia pri výrobe hruškového vína je taká ako pri výrobe jablkového vína.

Víno zo sladkých hrušiek

Použije sa 10 l hruškového muštu, 5 l jablkového muštu, 1,2 kg cukru, 10 g kyseliny citrónovej, 3 g živnej soli.

Víno z kyslejších hrušiek

Použije sa 10 l hruškového muštu, 5 l jablkového muštu, 2 kg cukru, 5 g kyseliny citrónovej, 3 g živnej soli.


webmaster & design