Hruškové víno
Aj hrušky sú veľmi dobré na výrobu vína, ale potrebujú úpravu. Zo
samotných ušľachtilých hrušiek sa robiť víno neodporúča, lebo majú málo
kyselín a trieslovín. Mušt z nich sa ťažko rozkváša, víno je prázdne,
má fádnu - nevýraznú chuť. Mušt zo sladkých hrušiek je najlepšie zmiešať
s muštom kyslých jabĺk (2 l hruškového a 1 l jablkového muštu), alebo
treba pridať menšie množstvo muštu z trniek, jarabín a pod. Zmiešané víno
je chutnejšie a ľahšie sa čistí. Inak možno použiť na víno aj tvrdé
menejcenné hrušky, len mušt treba trochu viac pricukriť. Hruškový mušt
neriedime vodou. Počas hlavného kvasenia pricukríme ho tak, aby po kvasení
obsahovalo víno aspoň 12 % liehu. Po vykvasení treba víno čo najskôr stočiť
z kvasníc, aby sa obmedzilo biologické odbúravanie kyselín. Dôležité je
aj rýchle spracovanie ovocia.
Manipulácia pri výrobe hruškového vína je taká ako pri výrobe jablkového
vína.
Víno zo sladkých hrušiek
Použije sa 10 l hruškového muštu, 5 l jablkového muštu, 1,2 kg cukru,
10 g kyseliny citrónovej, 3 g živnej soli.
Víno z kyslejších hrušiek
Použije sa 10 l hruškového muštu, 5 l jablkového muštu, 2 kg cukru, 5
g kyseliny citrónovej, 3 g živnej soli.
|