Ríbezľové víno

Ríbezľové víno je najrozšírenejšie a najobľúbenejšie ovocné víno. Ríbezle obsahujú pomerne veľa kyselín, preto ich nechávame na kríčku čo najdlhšie, aby dobre dozreli. Pri spracúvaní
v domácnosti ríbezle odstopkujeme, necháme ich stáť asi 2 dni v čistej nádobe nelisované, aby zmäkli. Zo zmäknutých bobuliek sa dá získať viac šťavy a mušt má lepšiu farbu. Stopky odstraňujeme preto, aby státím neprešlo zo stopiek do šťavy priveľké množstvo trieslovín. Pri spracúvaní väčšieho množstva ríbezle lisujeme hneď po obratí i so stopkami. Ak chceme vyrobiť výraznejšie ríbezľové víno, t. j. s príznačnou chuťou červených vín, musíme nechať ríbezle kvasiť na šupkách a stopkách. Pri výrobe dezertných vín, najmä na spôsob vína Malaga, je kvasenie na stopkách veľmi dôležité. Ríbezľové víno bohaté na triesloviny,
ktoré sme získali nakvasením, potrebuje dlhšie školenie v súdkoch a dlhšie ležanie vo fľašiach, ak má dosiahnuť primeranú kvalitu. Vodu, ktorú použijeme na vylúhovanie výliskov, pripočítame k celkovému množstvu vody použitému na riedenie.

Víno z červených ríbezlí

Najlepšie vína sa pripravujú z odrôd: Devínska veľkoplodá, Holandská červená, Fayova úrodná, Vierlandenská skorá.

Stolové víno z červených ribezlí

Na 1 l vylisovanej šťavy pridáme 1,5 až 1,75 l vody a na každý liter zriedeného muštu pridáme 15 až 17 dg cukru. Na silnejšie stolové vína treba pridať viac cukru, v množstve 18 až 22 dg. Ak ríbezle nie sú dostatočne dozreté a mušt je kyslý, pridáme viac vody, a to na 1 l šťavy 2 l vody. Množstvo cukru sa nezmení. Ak chceme získať tmavočervené víno, pridáme na 10 l šťavy z čiernych ríbezlí alebo čiernych čerešní, ktoré okrem farby dodajú vínu veľmi príjemnú lahodnú chuť.

Dezertné víno z červených ríbezlí

Na 1 l šťavy pridáme 1,75 I vody a na každý liter zriedeného muštu 30 dg cukru. Namiesto cukru možno použiť aj med, ktorého pridáme 40 až 50 dg na 1 l zriedeného muštu. Po vykvasení pridáme ďalších 5 až 10 dg cukru na 1 l vína. Dezertné víno sa má
školiť aspoň 1 rok a po stočení do fliaš nechať nejaký čas uležať.

Víno z bielych ríbezlí

Na víno z bielych ríbezlí sú osvedčené odrody: Holandská biela, Versailleská biela.

Víno z bielych ríbezlí má jemnejšiu chuť a veľmi peknú zlatožltú farbu. Spôsob výroby je taký istý, ako pri červených ríbezliach, rozdiel je len v tom, že pre menší obsah kyselín v bielych ríbezliach nemusíme šťavu tak veľmi riediť; na 1 l šťavy stačí 1 až 11/21 vody.

Víno z čiernych ríbezlí

Víno z čiernych ríbezlí je u nás menej známe. Má výbornú kvalitu. Typický zápach surového ovocia sa po vykvasení stráca. Pretože je pri tomto víne dôležitá sýta farba (červená) a korenistosť, necháme ríbezle kvasiť, čím sa dôkladne vylúhujú farbivá i korenisté látky, ktoré sa väčšinou nachádzajú v šupke bobuliek. Po nakvasení ovocie vylisujeme a šťavu upravíme podľa toho, aké víno chceme vyrobiť. Najkvalitnejšie odrody čiernych ríbezlí sú: Goliáš, Neapolská čierna, Leeová čierna, Boskoopská čierna.


webmaster & design