Jarabinové víno

Príprava a vlastnosti jarabinového vína, ako aj použitie plodov na zlepšenie jablkového a hruškového vína, sú tie isté ako pri oskoruši. Na víno používame len sladkoplodé - šľachtené jarabiny.

Jarabinové víno I.

Očistené plody rozomelieme, zalejeme rovnakým množstvom vody, zahrejeme do varu a po vychladnutí lisujeme. Na každý liter získaného muštu pridáme 20 dg cukru a mušt zakvasíme čistou kultúrou.

Jarabinové víno II.

Zmes 1,5 kg sladkých rozmiaganých jarabín, 30 dg cukru, 5 g kyseliny vínnej, 2 g živnej soli sparíme 3 l vriacej vody. Po vychladnutí pridáme zákvas. Zmes necháme 2 dni nakvášať a  potom ju lisujeme. K získanému muštu pridáme 0,5 až 1 kg cukru rozpusteného v 1 l vody a necháme ho vykvasiť.

Jarabinové víno III.

Plody dôkladne rozmiagame a rýchlo vylisujeme. Výlisky rozmiešame, zalejeme vodou, necháme 1 h vylúhovať a vylisujeme ich. Na 10 l muštu z prvého lisovania pridáme 15 l vody (vrátane vody z druhého lisovania), pricukríme 7 kg cukru a zakvasíme čistou kultúrou.


webmaster & design