Čučoriedkové víno

Čučoriedkové víno je veľmi chutné. Dobre pripravené čučoriedkové víno pripomína červené hroznové víno. Triesloviny, ktoré sa v ňom nachádzajú, dodávajú vínu príjemnú trpkastú chuť. Ovocie, ktoré chceme spracovať na víno, musí byť zrelé, ale nie prezreté (prezreté ovocie sa zle lisuje). Ďalej musí byt' zdravé, aby sa víno nekazilo. Ovocie pred spracovaním očistíme od rozličných nečistôt, ktoré sa pri oberaní zamiešali medzi bobuľky. Prebraté bobuľky rozmiagame a vylisujeme. Na rozdrvené výlisky nalejeme vodu, ktorou budeme mušt riediť a znovu vylisujeme. Pri výrobe čučoriedkového vína sa robia často chyby v tom,
že sa šťava veľmi riedi. Víno z takejto šťavy je menejcenné a poruší sa aj jeho farebnosť. Príprava vína z čučoriedok je dosť ťažká a víno sa nám často nepodarí, pretože šťava neobsahuje dosť výživných látok na kvasenie. Okrem toho vysoký obsah tanínu spomaľuje činnosť kvasiniek, takže víno dostatočne nekvasí a zvrhne sa. Preto treba do upravenej šťavy pridať výživné soli: 2 až 3 g fosforečnanu amónneho (na 10 l šťavy). Mušt treba zakvasiť dvojnásobnou dávkou čistej kultúry kvasiniek Bordeaux, pripravenej v mušte z iného ovocia, ktoré rýchlo kvasí (jablká), aby kvasenie prebehlo čo najskôr a kvalita vína utrpela čo najmenej.

Stolové čučoriedkové víno I.

Na 1 l šťavy pridáme najviac 1/2 l vody a na 1 l zriedenej šťavy 18 až 22 dg cukru. Pricukriť menším množstvom cukru sa neodporúča, lebo víno nie je trvanlivé. Upravenú šťavu zakvasíme čistou kultúrou. Asi po ročnom školení možno víno stočiť do fliaš.

Stolové čučoriedkové víno II.

Do 6 kg rozmiaganých čučoriedok pridáme 20 dg cukru, 10 g kyseliny vínnej a zmes krátko povaríme so 4 l vody. Horúcu ju precedíme. V získanom mušte rozpustíme 1,5 až 2 kg cukru; po vychladnutí pridáme dôkladne rozkvasený zákvas a zmes necháme vykvasiť.

Dezertné čučoriedkové víno

Na 1 l šťavy pridáme 1/4 l vody. Lepšie je, keď šťavu vôbec neriedime. Na liter zriedenej alebo neriedenej šťavy pridáme 25 až 30 dg cukru. Po stočení vína z kvasníc pridáme na liter vína 5 až 10 dg cukru. Ďalší postup je podobný ako pri iných vínach.

Korenené čučoriedkové víno

Pri výrobe vína z čučoriedok neprejdú z ovocia do vína všetky aromatické látky, preto niektorí výrobcovia ovocných vín pridávajú do vína škoricu, kvet z bazy čiernej a iné korenie. Takýto postup sa neodporúča, pretože korenie úplne odstráni osobitný charakter vína a nahradí ho svojou vôňou a chuťou. Aj pri miešaní s inými druhmi ovocia treba postupovať tak, aby sa chuťové vlastnosti vína neporušili. Dobrou kombináciou sú čučoriedky s ríbezľami.

Domáci čučoriedkový nápoj


Na 4 l čučoriedkovej šťavy pridáme 5 l vody, v ktorej rozpustíme 2 kg cukru, 8 g kyseliny vínnej a 1 g tanínu. Cukor a prísady rozpustíme v teplej vode, ktorú po vychladnutí vlejeme do muštu a všetko zakvasíme čistou kultúrou. Nakoniec pridáme ešte živné soli.


webmaster & design