Vína z plodov bazy čiernej

Plody bazy čiernej sa vyznačujú surovou trávovou príchuťou, sú chudobné na kyseliny a cukor, a preto lepšie víno z nich možno pripraviť len po dôkladnej úprave šťavy.

Bazové víno I.

Bobuľky zalejeme rovnakým množstvom vody, pomaly ich rozvaríme a pretlačíme cez sito z vlásia. Na 5 kg šťavy pridáme 1 kg jarabín, 3 l vody, 2 kg kryštálového cukru na priživenie kvasiniek a 2 g fosforečnanu amónneho; zmes zakvasíme vhodnou čistou kultúrou kvasiniek.

Bazové víno II.

Na 5 l šťavy pridáme 5 l ríbezľovej šťavy, 10 l vody, 4 až 8 kg cukru (podľa toho, či chceme pripraviť stolové alebo dezertné víno), 4 g fosforečnanu amónneho a zakvasíme čistou kultúrou kvasiniek. Namiesto ríbezľovej šťavy môžeme použiť višňovú šťavu.

Bazové víno III.

Rozmiagame 3 kg bobuliek, pridáme zákvas čistých kvasiniek a necháme 36 hodín kvasiť. Po nakvasení bobuľky vylisujeme. Vo vode rozpustíme 3 kg cukru. Šťavu z prvého a druhého lisovania zmiešame s vodou a necháme vykvasiť.

Bazové víno IV.

Na liter zrelých plodov bazy čiernej pridáme 1 l vody a zmes 3 min povaríme v dostatočne veľkej nádobe. Pri varení obsah nádoby miešame, aby všetky bobule rovnomerne zmäkli. Po rozvarení obsah nádoby precedíme cez husté plátno. Pri cedení cez plátno postupujeme opatrne a nepretláčame násilne. Na každý liter získanej šťavy pridávame podľa kvality vína, ktoré chceme získať, 35 až 50 dg cukru. Cukor rozpustíme v menšom množstve šťavy. Šťavu zakvasíme pekárskymi kvasnicami (2 dg kvasníc na 5 l šťavy). Z výliskov možno upraviť vodnár, a to tak, že na 1 l výliskov nalejeme 1,5 l vody, v ktorej sme rozpustili 50 dg cukru. Ďalšia manipulácia je ako pri predchádzajúcich spôsoboch.

Bazové víno V.

Bobule povaríme s malým množstvom vody a vylisujeme ich. Na liter šťavy pridáme 1/4 l ríbezľovej šťavy (z červených ríbezlí), 40 dg cukru, 3/4 l vody, 2 g kyseliny vinnej a 0,1 g tanínu. Keďže plody bazy čiernej zrejú na jeseň, kým ríbezle a višne, ktoré chceme použiť na zlepšenie šťavy z plodov bazy čiernej, zrejú v lete, treba šťavy z nich konzervovať.

Víno zo sušených plodov bazy čiernej

50 dg sušených bobúľ rozvaríme v 5 l vody, zmes precedíme cez plátno bez lisovania a necháme vychladnúť. Okrem toho rozvaríme 3 kg cukru a 15 g kyseliny citrónovej v 2 l vody. Šťavu i roztok zmiešame, pridáme 3 g živnej soli a zakvasíme čistou kultúrou kvasiniek Malaga.


webmaster & design